Podotherapie

Podotherapie is afgeleid van het Griekse woord ‘Pous’, dit betekent voet. Letterlijk vertaald betekent podotherapie dus voettherapie.

Podotherapie is een wettelijk erkend paramedisch beroep en wordt dikwijls verwart met podologie. Het grootste verschil in Nederland tussen de podotherapeut en de podoloog is:
  • De podoloog: heeft 4 jarige opleiding podologie gevolgd. Maar deze titel is niet wettelijk erkend door het ministerie van VWS

Voor u als cliënt is het goed om na te gaan of de vergoeding vanuit de zorgverzekering voor podologie hetzelfde is als u kunt krijgen voor podotherapie. Hier zit in veel gevallen een verschil in. Daarnaast is het voor podologen niet mogelijk om DM-patiënten te onderzoeken en instrumentele behandelingen uit te voeren. Feit is wel dat beide disciplines zich primair richten op goede voetzorg.

Behandeling
Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten en/of klachten die zijn ontstaan door een afwijkend functioneren van de voet(en), een afwijkende voetstand en/of een afwijkend looppatroon. Over het algemeen gaat het om pijn aan of last van:
  • de voeten
  • de enkels
  • de knieën
  • de heupen
  • de rug
Daarnaast geven podotherapeuten preventieve adviezen en behandelen zij afwijkende teenstanden en (ernstige) huid- en nagelaandoeningen die niet door een (medisch) pedicure mogen worden behandeld.

De behandeling bestaat uit het toepassen van corrigerende en/of beschermende technieken op de voet, zoals een orthese en schoen- en zoolcorrecties en het geven van advies. Het doel is het laten verdwijnen, verminderen of compenseren van klachten.

Daarnaast kan de podotherapeut huid- en nagelaandoeningen behandelen met op maat gemaakte nagelbeugels, kunnen diepe likdoorns worden verwijderd en kunnen wonden worden behandeld. Tot slot screent de podotherapeut de diabetische voet en geeft adviezen en behandelingen om problemen aan voeten te voorkomen.

Specialisaties
Binnen de podotherapie is het mogelijk om jezelf verder te specialiseren. Dit kunnen aanvullende cursussen zijn zoals echografie, taping of manuele therapie. Daarnaast zijn er ook erkende opleidingen ter aanvulling op podotherapie. Hierbij maken we onderscheid tussen:

Diabetes podotherapeuten. Zij hebben kennis en vaardigheden op het gebied van diabetes mellitus, diagnostiek en behandeling van de diabetische voet, diabetische ulcera en biomechanische analyses. Zij zijn geschoold in het geven van specifieke voorlichting met betrekking tot de diabetische voet.

Sport podotherapeuten. Zij richten zich bij onderzoek en behandeling vooral op het optimaal houden en het herstellen van de balans tussen belasting en belastbaarheid voor zover deze van invloed (kunnen) zijn op het ontstaan van sportblessures. De sportpodotherapeut is opgeleid om diverse sporten doeltreffend te analyseren, een gedegen bewegingsanalyse van de sporter te maken en koppelt de juiste therapie aan de conclusies van het sportmedisch onderzoek. Door middel van het functioneel toepassen van (sport)podotherapeutische methoden en technieken kan een sportpodotherapeut problemen aan het bewegingsapparaat voorkomen, opheffen, verminderen of compenseren.

Binnen Voetexperts zijn er ook vele podotherapeuten werkzaam met een specialisatie. Bent u gericht op zoek naar een therapeut met specialisatie? Stuur ons dan een bericht via het contactformulier. Bent u op zoek naar een geschikte reguliere podotherapeut, gebruik dan onze locatiezoeker.
 
Doe hier de digitale voetprobleem analyse
Doe hier de digitale voetprobleem analyse
Voetexperts
5 beloften
  • Inzichtelijk bewezen kwaliteit
  • Verbinder in voetzorg van A tot Z
  • Landelijke dekking
  • Transparantie
  • De cliĆ«nt staat centraal
Altijd een Voetexpert
Bij u in de buurt
ZEKER VAN KWALITEIT BIJ 175
 VOETEXPERTS LOCATIES
ZEKER VAN KWALITEIT BIJ 175 VOETEXPERTS LOCATIES